Dzięki temu przepisowi zapomnisz, czym jest chleb. Puszyste chlebki na kefirze: smaczne i szybkie.

Składniki ciasta:

-500 ml kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu
-1 łyżeczka sody
-1 jajko
-2 łyżki oleju roślinnego
-500-550 g mąki
-50 g masła
-sól do smaku






Składniki do nadzienia (opcjonalnie):

-duszone grzyby
-duszona kapusta
-puree ziemniaczane
-twaróg z ziołami


Przygotowanie:

Kefir wymieszaj z sodą. Dodaj olej roślinny.
Przesiej mąkę i dodaj do płynnej masy. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki. Dopuszczalne jest, aby ciasto przyklejało się lekko do dłoni. Oprósz kulkę ciasta mąką i przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.
Ciasto podzielić na 8-9 sztuk. Rozwałkuj kawałki lekko posypane mąką na grubość 1-1,5 cm. Na środku ułóż przygotowany farsz, połącz krawędzie, dociśnij je dłonią i wyrównaj aby powstał okrągły placek. Zostaw ponownie na 2-3 minuty.
Podgrzej patelnię, natłuść lekko olejem. Następnie smaż placki po obu stronach na złoty kolor, na patelni przykrytej pokrywką.
Rozpuść masło. Posmaruj nim każdy gotowy placek na wierzchu, możesz posypać solą. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 10-15 minut.




Niezwykle smaczne i puszyste placki! Można nawet gotować je bez nadzienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz